Toelichting belangrijkste wijzigingen
Toelichting van de belangrijkste wijzigingen in de berekening van het vtlb en de vtlb-calculator van januari 2021.
Door de invoering van de Wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2021 is de berekening van de beslagvrije voet, en daarmee ook van het Vrij te laten bedrag, ingrijpend en structureel gewijzigd.
De Vltb-calculator is ontwikkeld in samenwerking met SNG. De Vtlb-calculator maakt gebruik van een rekentool van SNG. SNG realiseerde voor het Programma vBVV in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de rekentool voor het burgerportaal uwbeslagvrijevoet.nl en de SNG Rekenmodule vBVV. Beide zijn door het Programma vBVV goedgekeurd en sinds 1 januari 2021 in productie.
Download de applicatie en het rapport in het archief.
Belangrijkste wijzigingen vtlb-calculator januari 2021
Hieronder treft u op hoofdlijnen een weergave van de wijzigingen in het vtlb-rapport aan. In hoofdstuk 3 van het Vtlb- rapport worden de wijzigingen van de beslagvrije voet in detail uiteengezet.
Wijzigingen in de berekening van de beslagvrije voet
- de basis van de beslagvrije voet is niet langer 90 %, maar 95 % van de toepasselijke bijstandsnorm (incl. vakantiegeld) of, indien het inkomen gelijk of lager is dan de bijstandsnorm, 95 % van het werkelijk inkomen inclusief vakantiegeld
- voor de bepaling van de hoogte van de beslagvrije voet wordt uitgegaan van vier leefsituaties en van de hoogte van het belastbaar inkomen
- Verhoging van de beslagvrije voet in verband met woonkosten is slechts in 2 situaties mogelijk
- Verlaging van de beslagvrije voet vindt plaats als er gebruik wordt gemaakt van een door de werkgever ter beschikking gestelde (lease)auto en ingaande 1 januari van het volgende kalenderjaar dit privégebruik niet is beëindigd
Noot: de beslagvrije voet voor mensen in een inrichting is niet gewijzigd.
De wijzigingen in het nominaal bedrag:
- de reserveringstoeslag verdwijnt uit het nominaal bedrag omdat deze min of meer is verwerkt in de beslagvrije voet .
- de correctie van gezamenlijke posten in het nominaal deel vindt niet langer plaats naar rato van het inkomen maar op gelijke basis (fifty-fifty).
- De wijze van berekening van de tegemoetkoming inwonenden is gewijzigd. De fictieve bijdrage — indien van toepassing na eventuele compensatie inkomensdaling — wordt in alle gevallen bij het inkomen van de schuldenaar of schuldenaren ingevoerd en niet meer afgetrokken van de woonlasten.
- het fiscaal voordeel bij een koopwoning wordt in alle gevallen bij het inkomen opgeteld. Bij paren niet in gemeenschap van goederen wordt het bedrag gelijkelijk over beide partners verdeeld
Handleiding
Voor het gebruik van de vtlb-calculator en het controleren van de uitdraai is een handleiding (pdf, 828 kB) opgesteld. De thans vrijgegeven vtlb calculator werkt voor ongeveer 95% van de zaken. Er zijn twee uitzonderlijke situaties die om een nadere uitwerking vragen. Dat betreft allereerste de situatie van twee mensen in een inrichting die een Awbz-bijdrage verschuldigd zijn. Daarnaast betreft het de situatie van een paar, waarbij een of beide partners een auto van de zaak hebben en de fiscale bijtelling gecompenseerd moet worden Deze situaties leiden niet altijd tot een correcte berekening van de beslagvrije voet. In de handleiding staat beschreven hoe men hiermee om moet gaan.
Webinars
Ter ondersteuning van het gebruik van de calculator hebben Bureau WSNP en de NVVK een drietal uitgebreide webinars opgenomen die voor iedereen kosteloos ter beschikking staan. Zie onze webinars 2 en 3. Deze webinars zijn een vervolg op het webinar 1, dat in november is geplaatst met een inleiding op de te verwachten wijzigingen. We adviseren u dringend Webinar 1 over de beslagvrije voet te volgen alvorens u het tweede en derde Webinar volgt.
In deel 2 volgt een uitgebreide toelichting op de wijzigingen in de berekening van de beslagvrije voet en het gewijzigde vtlb, met daarbij voorbeelden van de tabbladen en de uitdraai van de calculator. In deel 3 worden 4 praktijkcases tot in detail uitgewerkt inclusief een vergelijking oud en nieuw vtlb met mogelijke verklaringen.
Tot slot
Zoals eerder bekend gemaakt is het uitgangspunt van de werkgroep rekenmethode vtlb, dat alle vtlb’s per 1‑1‑2021 opnieuw berekend dienen te worden, in principe voor 1 maart.
Let op: voor een goed werkende calculator is altijd een werkende internetverbinding nodig vanwege de koppeling met de rekentool.
Voor vragen over het vtlb kunt u uitsluitend per mail terecht bij Pauline de Wit- van Schie op [email protected] of bij Karen Stoffels-Montfoort via [email protected].