Bureau Wsnp
Bureau Wsnp is onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand. Het bureau voert werkzaamheden uit van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (hierna: Wsnp) in opdracht van de minister van Justitie en Veiligheid.
De Wsnp is een wettelijke regeling voor mensen met problematische schulden. Als de burger de regeling positief doorloopt, ontvangt hij/zij een schone lei en raakt hierdoor schuldenvrij.
U vindt onze contactgegevens op de contactpagina.
Voor wie?
Mensen met problematische schulden (hierna: de schuldenaar) kunnen bij de rechtbank een verzoek tot toelating in de Wsnp indienen. De rechtbank verklaart de Wsnp alleen van toepassing op een schuldenaar die voldoet aan alle voorwaarden.
Eén van de voorwaarden is dat een schuldenaar:
- te goeder trouw is geweest ten aanzien van het ontstaan en onbetaald laten van de schulden, in ieder geval in de drie jaar voorafgaand aan het Wsnp-verzoek;
of
- failliet is verklaard en in aanmerking komt om het faillissement te laten omzetten in de Wsnp.
Het Wsnp-traject
De rechtbank bepaalt of de Wsnp kan worden uitgesproken en wijst de Wsnp-bewindvoerder aan. De Wsnp-bewindvoerder houdt toezicht op de voortgang van de Wsnp en controleert of de schuldenaar zijn/haar verplichtingen nakomt.
Een Wsnp-traject duurt per 1 juli 2023 in beginsel anderhalf jaar (18 maanden), en kan maximaal vijf jaar duren. Het traject kan tussentijds verlengd worden, maar mag in totaal nooit langer zijn dan vijf jaar.
De schuldenaar behoudt tijdens de Wsnp een deel van zijn/haar inkomen. Dit heet het vrij te laten bedrag (hierna: vtlb). Het vtlb voorziet in de vaste lasten en levensonderhoud. De bewindvoerder berekent de hoogte van het vtlb. Het vtlb bedraagt ten minste de beslagvrije voet (90% van de participatienorm).
De schuldenaar moet ál het inkomen boven het vtlb afdragen aan de boedelrekening. De bewindvoerder beheert de boedelrekening.
Nadat de Wsnp is beëindigd, haalt de bewindvoerder zijn salaris en onkosten uit het gespaarde saldo op de boedelrekening. Daarna verdeelt de bewindvoerder het restant over de schuldeisers. Meestal kunnen de schulden niet volledig betaald worden. Als de rechtbank de schone lei verleend aan de schuldenaar, worden de restschulden omgezet naar een ‘natuurlijke verbintenis’. Schuldeisers mogen de restschuld dan niet meer verhalen op de schuldenaar.
Werkzaamheden Bureau Wsnp
Bureau Wsnp voert de volgende taken uit:
- Registreren van Wsnp-organisaties en Wsnp-bewindvoerders;
- Betalen van de bewindvoerdersubsidies en een eventueel voorschot;
- Rapporteren aan de minister van Justitie en Veiligheid;
- Ontwikkelen van beleid voor de uitvoering van de Wsnp;
- Puntentoekenning aan scholingen in het kader van permanente educatie voor Wsnp-bewindvoerders;
- Behandelen van klachten in het kader van de Gedragscode;
- Beantwoorden van vragen over de Wsnp via de landelijke helpdesk;
- Voorlichting geven over (de werking van) de Wsnp via de helpdesk, brochures, de website, voorlichtingsbijeenkomsten, nieuwsbrieven en social media;
- Adviseren over toekomstige ontwikkelingen om de kwaliteit van Wsnp-bewindvoerders te vergroten;
- Samenwerken met partijen uit het schuldenwerkveld om trends en ontwikkelingen in de markt te signaleren en te stimuleren;
Adviescommissies
Bureau Wsnp wordt bij bepaalde werkzaamheden ondersteund door enkele onafhankelijke commissies, te weten:
- Commissie permanente educatie (PE-commissie);
- Commissie voor bezwaar;
- Klachtenadviescommissie Wsnp;
- Klankbordgroep.