Afwijzing Wsnp: o.a. goede trouw ontbreekt
Verzamelde uitspraken waarin het verzoek om toelating tot de Wsnp wordt afgewezen, omdat onder andere de goede trouw ten aanzien van het ontstaan en/of onbetaald laten van de schulden ontbreekt.
Rechtbank Rotterdam, 20 juni 2024
Het Wsnp-verzoek van verzoekers wordt afgewezen vanwege het ontbreken van de goede trouw én het feit dat verzoekster geen blijk heeft gegeven van een saneringsgezinde houding.
Goede trouw ontbreekt
Ná de toelating tot schuldhulpverlening is een bedrag van ruim € 8.000 opgenomen met de creditcard. Met dit bedrag is vervolgens gegokt, in de hoop winst te maken en de schuldeisers terug te kunnen betalen. Bij het opnemen van zo’n hoog geldbedrag had verzoeker moeten weten dat hij niet in staat was om dit, gelet op hun (hoge) schuldenlast, terug te betalen als het mis zou gaan. Deze schuld is niet te goeder trouw ontstaan en staat aan toelating in de weg.
Niet aan inspanningsverplichting voldaan
Verzoekster werkt parttime en heeft niet haar best gedaan een fulltime baan te vinden. De verklaring van verzoeker dat verzoekster geen tijd heeft om fulltime te werken omdat zij voor de kinderen (van 17 en 19 jaar oud) zorgt en het huishoudelijk werk doet, doet hier niet aan af.
Feiten en omstandigheden die – ondanks het ontbreken van de goede trouw – toelating rechtvaardigen zijn niet voldoende aannemelijk geworden. Er zijn weliswaar ontwikkelingen waarmee verzoekers op de goede weg zijn (budgetbeheer, opleiding tot buschauffeur) maar de rechtbank acht deze ontwikkelingen onvoldoende bestendig van aard om een toelating tot de schuldsaneringsregeling op dit moment te rechtvaardigen. Het verzoek zal daarom worden afgewezen.
Rechtbank Rotterdam, 24 mei 2024
De rechtbank wijst het verzoek van de schuldenaren, om te worden toegelaten tot de Wsnp, af en motiveert dat als volgt.
Goede trouw
Het grootste deel van de schulden - in totaal circa € 80.000 verdeeld over circa 50 schuldeisers - van verzoekers is langer dan drie jaar geleden ontstaan. Maar ook in de afgelopen drie jaar zijn nog veel nieuwe schulden gemaakt. Het betreft daarbij zowel huishoudschulden als overbestedingsschulden, dus waarvan verzoekers wisten of hadden moeten begrijpen dat zij niet tot terugbetaling daarvan in staat zouden zijn. Deze schulden zijn niet te goeder trouw ontstaan, en staan aan toelating tot de Wsnp in de weg.
Geen hardheidsclausule
De schuldenaren staan sinds kort onder beschermingsbewind en zijn daarmee op de goede weg, aldus de rechtbank. Maar mede gelet op de totale hoogte van de schulden, het feit dat ook in de afgelopen drie jaren de schulden nog behoorlijk zijn opgelopen én niet is gebleken dat verzoekster zich heeft ingespannen om de over de jaren opgebouwde schulden af te lossen, is het onvoldoende om toelating tot de Wsnp te rechtvaardigen.
Verplichtingen
Verzoeker is arbeidsongeschikt, waardoor de sollicitatieplicht voor hem voorlopig niet zal gelden. Voor verzoekster is dat echter anders: zij werkt niet en heeft tot op heden geen sollicitaties overlegd, hoewel dat uitdrukkelijk aan haar is gevraagd. Hierdoor acht de rechtbank het onvoldoende aannemelijk dat zij zich tijdens de Wsnp zal inspannen om zoveel mogelijk baten voor de boedel te verwerven.
Al deze omstandigheden in acht nemend, wijst de rechtbank het verzoek af.
Organisatie
- Rechtbank Rotterdam
Documentsoort
- Uitspraken en jurisprudentie
Trefwoorden
- Goeder trouw
- Hardheidsclausule (288 lid 3 Fw)
- Rechtspraak
- Verplichtingen Wsnp
Gerelateerd
Weigering toelating tot Wsnp. De situatie is niet stabiel genoeg en daarnaast zijn er schulden niet te goeder trouw ontstaan. Evenmin is er sprake van een wending ten goede, zodat een beroep op de hardheidsclausule evenmin slaagt.
Volgens de rechtbank is niet komen vast te staan dat schuldenares zich de gehele periode van 3 jaar vóór indiening van het Wsnp-verzoek maximaal heeft ingespannen om de regresvordering van haar ex-partner zo klein mogelijk te houden. Haar de ...
De rechtbank wijst het verzoek om toelating tot de Wsnp af, vanwege het ontbreken van de goede trouw. Ook een beroep op de hardheidsclausule mislukt. De rechtbank geeft verzoekster mee dat zij, gelet op de zware verplichtingen die de Wsnp met ...