'Gespaarde' energietoeslag valt in beginsel in de boedel
Via onze helpdesk krijgen wij regelmatig de vraag hoe om te gaan met een 'gespaarde' energietoeslag bij toelating in de Wsnp. Wij leggen in dit artikel uit dat deze energietoeslag in beginsel de boedel valt.
In de nieuwsflits van mei 2022, in artikel Energietoeslag blijft buiten de boedel, schreven wij over het besluit van Recofa, dat de energietoeslag (die tijdens de Wsnp werd ontvangen) buiten de boedel valt.
Nu doet zich steeds vaker de volgende situatie voor: iemand wordt in 2023 tot de Wsnp toegelaten en de energietoeslag 2022 staat nog op de betaal- of spaarrekening. De vraag is dan hoe daarmee moet worden omgegaan.
Volledige banksaldo valt in de boedel
In dat geval geldt de hoofdregel van artikel 295 van de Faillissementswet:
De boedel omvat de goederen van de schuldenaar ten tijde van de uitspraak tot de toepassing van de schuldsaneringsregeling […].
Het banksaldo dat als spaarsaldo kan worden aangemerkt, een eventuele energietoeslag daarbij inbegrepen, valt op grond van die rechtsregel in beginsel in de schuldsaneringsboedel. Dit ondanks het feit dat de energietoeslag een vorm van bijzondere bijstand is die niet vatbaar is voor beslag. De hoofdregel van artikel 295 Faillissementswet geldt namelijk ook voor inkomensbestanddelen waarvoor een zogenoemd beslagverbod geldt.
Een eventuele terugvordering van de energiemaatschappij van vóór datum Wsnp valt immers ook onder de werking van de schuldsaneringsregeling. Het is dan ook raadzaam om per datum toelating Wsnp de meterstanden te noteren en door te geven aan de energieleverancier. Die kan dan, vanwege de Wsnp-uitspraak, een tussentijdse afrekening maken.
Soms maatwerk nodig
In sommige gevallen kan maatwerk nodig blijven. Bijvoorbeeld als er goede redenen zijn om de energietoeslag tóch buiten de boedel te laten. In dat soort gevallen kan de rechter-commissaris uitsluitsel geven.