Publicatie monitor Wsnp 17e meting (2020)
In 2020 daalt de instroom in de Wsnp (Wet schuldsanering natuurlijke personen) opnieuw. Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, is daarom op 1 mei 2021 een pilot gestart waarbij bewindvoerders Wsnp een toevoeging (gesubsidieerde rechtsbijstand) kunnen aanvragen voor het indienen van een verzoek tot toelating in de Wsnp. Bureau Wsnp hoopt hiermee de doorstroming tussen de Msnp (Minnelijke Schuldsanering natuurlijke personen) en de Wsnp te verbeteren. De pilot volgt op een aanbeveling die Bureau Wsnp deed in een quick scan naar de toegankelijkheid van de Wsnp.
In 2020 zijn door de rechtspraak in totaal 2.997 personen toegelaten tot de wettelijke schuldsanering. Dit is opnieuw een daling t.o.v. voorgaande jaren. In 2019 werden er 4.637 personen toegelaten. In 2016 waren dit nog 9.802 personen.
Quick scan toegankelijkheid Wsnp
De dalende instroom van de afgelopen jaren is niet onopgemerkt gebleven. Tegelijkertijd blijkt uit de cijfers van de Nvvk (grootste branchevereniging voor schuldhulp en financiële dienstverlening) niet, dat meer burgers met schulden met een Msnp worden geholpen. Op verzoek van de minister voor Rechtsbescherming heeft Bureau Wsnp een quick scan uitgevoerd naar de toegankelijkheid van de Wsnp.
In deze quick scan, die in februari 2020 is aangeboden aan de minister, geeft het kenniscentrum zijn visie op aanbevelingen die in het rapport ‘Aansluiting gezocht’ van Bureau Berenschot en in het ‘Visiedocument schuldenproblematiek en rechtspraak’ van de Raad voor de Rechtspraak staan. Als een van de redenen voor de dalende instroom in de Wsnp noemt Bureau Berenschot de aansluiting tussen het minnelijke en het wettelijke traject. Ook in het rapport ‘Hindernisbaan zonder finish’ van de Nationale Ombudsman wordt de aansluiting tussen beide trajecten als een van de oorzaken genoemd.
Bureau Wsnp richt zich in de quick scan op de aanbevelingen die betrekking hebben op een betere doorstroming naar de Wsnp en op de toegankelijkheid van de Wsnp. Burgers blijven nu soms onnodig lang in het minnelijk traject, zonder dat er een oplossing voor hun schulden komt. Het kenniscentrum beveelt gemeenten aan burgers met schulden sneller door te geleiden naar de Wsnp, zodat zij hiermee sneller uit de schulden zijn. Uit de cijfers blijkt namelijk ook dat de Wsnp een effectieve regeling is; 93% van de regelingen eindigt positief.
Een van de aanbevelingen die Bureau Wsnp zelf doet in de quick scan is bewindvoerders Wsnp in aanmerking laten komen voor een toevoeging voor het afgeven van een artikel 285 Fw-verklaring en het indienen van een verzoek toelating Wsnp. Deze aanbeveling is verder uitgewerkt in de vorm van een pilot. Deze pilot is
per 1 mei 2021 gestart. Verwacht wordt dat hiermee de doorstroom naar de Wsnp wordt verbeterd.
Behoud kennis Wsnp-bewindvoerders
De pilot kan er ook voor zorgen dat het aantal actieve bewindvoerders niet verder afneemt. Als gevolg van de dalende instroom in de Wsnp is ook het aantal actieve bewindvoerders de laatste jaren afgenomen. In 2016 waren er nog 514 actieve bewindvoerders, in 2020 is dit afgenomen tot 315. Het is belangrijk deze afname te
stoppen, omdat anders veel kennis verloren gaat.
Monitor Wsnp 2020
De Raad voor Rechtsbijstand, waar kenniscentrum Bureau Wsnp onderdeel van uitmaakt, monitort de werking van de Wsnp jaarlijks. Het rapport bevat een update van een vaste set aan gegevens.