Het arrangement
Weigert een schuldeiser in te stemmen met het aanbod tot een schuldregeling? Dreigt uw verhuurder met huisuitzetting? Wordt u (bijna) afgesloten van gas, elektra of water? Of dreigt er beslag op uw auto die nodig is voor uw werk? Dan kan een Wsnp-bewindvoerder u misschien helpen. Wsnp-bewindvoerders die meedoen aan ‘het arrangement’ kunnen daar een vergoeding voor krijgen door middel van gesubsidieerde rechtsbijstand.
Voorwaarden
- U bent gestart met schuldhulpverlening via de gemeente (Msnp). Alleen de schuldeisers zijn nog niet akkoord met het aanbod, óf;
- U heeft de aanvraag voor de wettelijke schuldsanering (Wsnp) verstuurd of gaat deze versturen.
Zolang uw aanbod in de Msnp of aanvraag Wsnp niet is goedgekeurd, kan dat leiden tot een bedreigende situatie. Schuldeisers kunnen namelijk doorgaan met het sturen van herinneringen. Als u de schuld niet betaalt kan de schuldeiser naar de rechter stappen. De rechter doet dan een uitspraak. Dit kan leiden tot afsluiten van bijvoorbeeld water, elektra of een huisuitzetting.
Wat doet de Wsnp-bewindvoerder voor u?
U kunt met hulp van een Wsnp-bewindvoerder een dwangmiddel aanvragen. Er zijn drie verschillende dwangmiddelen:
- Moratorium: dit kunt u aanvragen wanneer u in de Msnp zit en nog geen akkoord hebt met alle schuldeisers. Het moratorium beschermt u voor maximaal zes maanden tegen:
- een gedwongen woningontruiming;
- afsluiting gas, elektra of water;
- opzegging van de zorgverzekering.
- Voorlopige voorziening: dit kunt u aanvragen als u wacht op de beoordeling van uw Wsnp-aanvraag. Een voorlopige voorziening voorkomt:
- Een gedwongen woningontruiming;
- Afsluiting gas, elektra of water;
- Beslag op loon of uitkering;
- Maatregelen omdat u verkeersboetes niet hebt betaald;
- Het innemen van uw rijbewijs.
Als uw aanvraag slaagt, moeten schuldeisers tijdelijk stoppen met het nemen van maatregelen. Een moratorium en een voorlopige voorziening beschermen u dus kort gezegd tijdelijk tegen bedreigende situaties. Het is wel belangrijk dat u tijdens het moratorium en de voorlopige voorziening nieuwe rekeningen op tijd betaalt.
- Is er geen dreigende situatie, maar gaan niet alle schuldeisers akkoord met het schuldhulpvoorstel? Ook dan kan een Wsnp-bewindvoerder u helpen. Met een dwangakkoord vraagt u de rechter om de weigerende schuldeiser(s) te dwingen akkoord te gaan met het voorstel. Dit kan alleen als duidelijk is dat u het maximaal haalbare voorstel hebt gedaan.
Een Wsnp-bewindvoerder vinden
Niet alle Wsnp-bewindvoerders kunnen deze hulp bieden. Kies een Wsnp-bewindvoerder die meedoet aan ‘het arrangement’.
Dat doet u zo:
- Ga naar het online register. U ziet daar onderstaand scherm
- Vink aan: ‘Is deelnemer het arrangement (Regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp II)’
- Klik op ‘Zoek’.
U kunt kiezen uit alle Wsnp-bewindvoerders die in het register staan en die meedoen aan ‘het arrangement’. Uw keuze is niet gebonden aan een regio.
Kosten
De Wsnp-bewindvoerder vraagt de toevoeging aan bij de Raad voor Rechtsbijstand. U betaalt de laagste eigen bijdrage aan de Wsnp-bewindvoerder. Meer informatie over de hoogte van de eigen bijdrage vindt u op de site van de Raad voor Rechtsbijstand.
Heeft u niet genoeg inkomen om de eigen bijdrage te betalen? Dan kan bijzondere bijstand via de gemeente een mogelijkheid zijn. Meer informatie over bijzondere bijstand vindt u op de site van Het Juridisch Loketen op de site van uw gemeente of vraag de Wsnp-bewindvoerder om meer informatie.
Wilt u meer weten over de Wsnp?
Bezoek dan onze webpagina Rechtwijzer.nl/schulden/Wsnp. U vindt daar meer informatie over:
- De aanvraag van de Wsnp
- Wat u tijdens de Wsnp kunt verwachten
- Wat u kunt doen bij problemen tijdens de Wsnp
- Wat er gebeurt na het einde van de Wsnp
Wilt u meer weten over de Msnp?
Bezoek dan onze webpagina Schuldhulpverlening (minnelijk traject) - Rechtwijzer. U vindt daar meer informatie over:
- Wat is schuldhulpverlening
- Hoe kan ik mij aanmelden voor schuldhulpverlening
- Wat mag u behouden tijdens de Msnp
- Wat er u kunt doen bij problemen tijdens de Msnp
Bent u schuldhulpverlener of beschermingsbewindvoerder?
Heeft u een cliënt met schulden? En denkt u dat uw cliënt geholpen is met een van de dwangmiddelen (smal moratorium, voorlopige voorziening of dwangakkoord)? Neem dan contact op met een Wsnp-bewindvoerder die deelneemt aan ‘het arrangement’ om de mogelijkheden te bespreken.