Proceskostenveroordeling in een dwangakkoord
Recofa stelt in beginsel de proceskosten bij een dwangakkoord op nihil. Hierdoor is er meestal geen sprake van een proceskostenveroordeling bij een dwangakkoord.
Uitzondering: als de schuldenaar daadwerkelijk kosten maakt (of kosten zal maken) met betrekking tot het dwangakkoord, dan kan de tegenpartij een proceskostenveroordeling worden opgelegd. Hieronder volgen twee voorbeelden van situaties waarin de schuldenaar kosten maakt bij een dwangakkoord:
- de schuldenaar maakt kosten in het kader van kosten voor rechtsbijstand (de eigen bijdrage);
- de schuldenaar maakt kosten in situaties waarin het wettelijk is toegestaan dat kosten opgelegd worden aan de schuldenaar.
Kanttekening Recofa
Recofa acht hierbij van belang op te merken dat het vaak niet duidelijk is of verzoeker zelf kosten heeft gemaakt; schuldhulpverlening in het kader van de Wgs wordt in beginsel kosteloos aangeboden (art. 48 Wck). De schuldenaar is meestal geen vergoeding verschuldigd aan de schuldhulpverlener die het minnelijk traject begeleidt (zoals het college van burgemeester en wethouders, een gemeentelijke kredietbank of de krachtens de in artikel 48 lid 1 onder d Wck toegelaten personen). Als de schuldenaar aantoont dat hij/zij daadwerkelijk kosten maakt (of zal maken) met betrekking tot het dwangakkoord, dan kan de schuldenaar verzoeken de tegenpartij een proceskostenveroordeling op te leggen.