De Nederlandse schone lei geldt in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk
Kantonrechter oordeelt in eerste aanleg dat een Nederlandse vonnis, zoals de Nederlandse schone lei, in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk geldt. Dat de Wsnp en de daarin bestaande ‘schone lei’ in het Antilliaanse recht niet bestaan, staat daaraan niet in de weg.
Inhoudsindicatie
Een Nederlandse vonnis krijgt in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk automatisch dezelfde kracht. Een 'schone lei' verleend bij Nederlands rechterlijk vonnis heeft dus in alle delen van het Koninkrijk dezelfde rechtskracht. Een vordering van een Curaçaose schuldeiser is op grond van de Nederlandse 'schone lei' niet langer in rechte afdwingbaar.
De kantonrechter oordeelt
(Zie bron: uitspraak r.o. 2.12 en 2.13.)
Artikel 40 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden maakt duidelijk dat het Koninkrijk als één rechtsgebied moet worden beschouwd, als het gaat om de vatbaarheid voor tenuitvoerlegging van binnen het Koninkrijk gewezen vonnissen. Het artikel brengt dan ook naar zijn strekking mee dat de rechtskracht van vonnissen die in Nederland zijn gewezen in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk gelijk is (vergelijk HR 14 januari 1994, ECLI:NL:HR:1994:ZC1233). Dit geldt naast de executoriale kracht ook voor de bindende kracht en de bewijskracht van dat vonnis.
De werking van artikel 40 van het Statuut [...] brengt – toegespitst op deze zaak – het volgende mee. Als een natuurlijk persoon wordt toegelaten tot de Wsnp, en deze het traject met succes doorloopt, zal aan deze bij Nederlands rechterlijk vonnis een ‘schone lei’ worden verleend. Vorderingen van schuldeisers die in de Wsnp zijn meegenomen, zullen na het verlenen van de ‘schone lei’ worden omgezet in natuurlijke verbintenissen die niet meer in rechte afdwingbaar zijn. Daarbij krijgt het Nederlandse vonnis in alle gebiedsdelen van het Koninkrijk automatisch dezelfde rechtskracht. Dat betekent dat ook de vordering van een Curaçaose schuldeiser op grond van de Nederlandse ‘schone lei’ niet langer in rechte afdwingbaar zal zijn.
Dat de Wsnp en de daarin bestaande ‘schone lei’ in het Antilliaanse recht niet bestaan, staat daaraan dus niet in de weg. Een Curaçaose schuldeiser zal als Curaçaose schuldeiser met een vordering waarop Antilliaans recht van toepassing is, een ‘schone lei’ als bedoeld in de Nederlandse Faillissementswet, verleend door een Nederlandse rechter na een Nederlands Wsnp-traject, tegen zich moeten laten gelden.
Koninkrijk der Nederlanden
Het koninkrijk der Nederlanden bestaat uit:
- Nederland;
- Aruba;
- Curaçao;
- Sint Maarten;
- Bonaire;
- Sint Eustatius;
- Saba.
Zie ook Rijksoverheid > Waaruit bestaat het Koninkrijk der Nederlanden?
Organisatie
- Rechtspraak
Documentsoort
- Uitspraken en jurisprudentie
Trefwoorden
- Caribisch deel Koninkrijk
- Internationale schulden
- Schone lei
Gerelateerd
Rechtbank (Den Haag): beveelt Curaçaose schuldeiser in te stemmen via een dwangakkoord. Schuldenaar woont in Nederland, en een Nederlands vonnis geldt in het hele Nederlands Koninkrijk.
De rechtbank beëindigt een Wsnp en verleent de schone lei onder voorwaarde dat nog een bedrag aan alimentatie wordt afgedragen aan de boedel. De schuldenaar en de beschermingsbewindvoerder gaan in hoger beroep in verband met de gestelde ...
Op 15 augustus 2017 is de schone lei verleend aan verweerder. De Wsnp-bewindvoerder heeft de rechtbank op 27 januari 2022 verzocht de schone lei te ontnemen.