Vtlb: Onrust over stijgende energieprijzen
De afgelopen maanden zijn bij enkele rechtbanken, Bureau Wsnp en de Nvvk diverse vragen binnen gekomen over de stijgende energieprijzen en de vraag óf en hoe het Vtlb hierop aangepast kan worden. Deze vraag is voorgelegd aan Recofa. Het is een complexe materie en Recofa heeft hierover nog geen richtlijn uitgezet. In incidentele en onbillijke gevallen kan aan de rechter-commissaris verzocht worden om een correctie.
Wat speelt er allemaal?
Energiekosten maken deel uit van de vaste lasten waarvoor in de bijstandsuitkering gemiddelde en genormeerde (NIBUD)bedragen zijn opgenomen. Daarom vind je deze post ook niet apart terug als een correctiepost in het vtlb, maar moet hij betaald worden vanuit de (meestal ) standaard 95% van de PW in de beslagvrije voet.
Een motie in de kamer om de beslagvrije voet op de stijgende energieprijzen aan te passen is vooralsnog aangehouden: Motie van het lid Nijboer.
In verband met de stijgende energieprijzen zijn er diverse regelingen aangekondigd zowel door het ministerie van Economische Zaken als het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Deze regelingen zien deels toe op een verlaging van de energiebelasting, deels op energiebesparende producten en energieadvies en deels op extra steun voor minima in de vorm van bijzondere of categorale bijstand.
Het Nibud stelt in januari de nieuwe normbudgetten op, deze zijn gebaseerd op de cijfers van november/december. Een extra update van de budgetten met de energiecijfers van januari én de compensatie van de overheid wordt eind januari/begin februari verwacht. Uit deze budgetten blijkt wat de gemiddelde Nederlander- rekening houdend met de leefsituatie- meer kwijt is aan energie en in hoeverre het budget hierdoor te krap wordt.
Niet iedere schuldenaar wordt even hard getroffen door deze stijgende prijzen en daarom is een generieke aanpassing in het vtlb niet te verwachten. In sommige situaties kunnen problemen ontstaan bij:
- mensen die nu een eenzijdige tussentijdse verhoging hebben gehad van de energiemaatschappij,
- mensen bij wie het contract afloopt en die een nieuw contract met hogere energieprijzen moeten afsluiten en
- mensen die een hoge jaarafrekening krijgen.
Als de verhoging leidt tot onbillijke situaties kan in incidentele gevallen bij de rechter-commissaris verzocht worden om een (tijdelijke) correctie, afhankelijk van de stijging van de maandtermijn, maar ook van de Nibudnormbudgetten en de compensaties vanuit de overheid.