Roerige tijden voor de Vtlb-calculator
Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (hierna: SNG) is met Pauline de Wit-van Schie en Karen Stoffels-Montfoort, beleidsmedewerkers van Bureau Wsnp, in gesprek gegaan over de ontwikkeling van de nieuwe vtlb-calculator. Deze had vooral door de invoering van de wet Vereenvoudiging beslagvrije voet veel voeten in de aarde. In dit artikelen linken wij naar het interview.
U heeft allemaal gemerkt: de invoering van de wet Vereenvoudiging beslagvrije voet en de aanpassing van de vtlb-calculator is niet onopgemerkt verlopen. Het heeft u als gebruiker extra tijd gekost om de vtlb-calculator te installeren, de soms afwijkende berekeningen te duiden en de schuldenaren te informeren over de gewijzigde vtlb-bedragen. In mei 2021 volgde een aangepaste versie, zodat u een deel van de vtlb-berekeningen opnieuw moest uitvoeren, achterstanden moest herberekenen en de betreffende schuldenaren moest informeren.
Door de invoering van de wet vereenvoudiging beslagvrije voet per 1 januari 2021 moest ook de Vtlb-calculator aangepast worden. Het uitgangspunt was altijd om aan te sluiten op de tool die ontwikkeld zou worden voor burgers om de beslagvrije voet na te kunnen rekenen, de zogenaamde 'burgertool'. De reden van deze aansluiting is de complexe rekenregels en de noodzaak met een goedgekeurde beslagvrije voet te werken. Medio 2020 was echter nog onduidelijk wanneer en door wie de burgertool gebouwd zou worden. De werkgroep Rekenmethode is toen in contact gekomen met SNG, en vanaf dat moment is de bal van de burgertool gaan rollen.
Dankzij intensieve samenwerking met SNG is het gelukt om in december 2020 een koppeling te maken tussen de Vtlb-calculator en de inmiddels ontwikkelde burgertool. Daarmee was de eerste versie van de vtlb-calculator gereed begin januari 2021, maar zijn enkele versies noodzakelijk geweest om de technische en inhoudelijke tekortkomingen op te lossen.
“Twintig jaar lang is de Vtlb-calculator een vaartuigje op een rustige zee geweest, maar het afgelopen jaar was stormachtig.”
In een interview met Merijn Windemuller van Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders blikken Karen Stoffels- van Montfoort en Pauline de Wit-van Schie terug op deze stormachtige periode van de bouw van de calculator tot aan het gebruik nu.