Ontwikkelingen kinderopvangtoeslagaffaire na Kamerbrief van 7 juli 2021
In de Kamerbrief van 7 juli jongstleden presenteert de Belastingdienst een duidelijk stappenplan voor de afwikkeling van Wsnp dossiers van gedupeerden (brief stappenplan). Over de praktische uitvoering hiervan hebben Bureau Wsnp en de BBW momenteel regelmatig overleg met de Belastingdienst.
In dit overleg is onder andere het volgende besproken:
- De Belastingdienst stuurt voor alle gedupeerden een garantstellingsbrief naar de Wsnp-bewindvoerders. Gebleken is dat in een aantal situaties de brief naar de burger zelf is gegaan of naar de beschermingsbewindvoerder. Afgesproken is dat de Belastingdienst in dat geval ook nog een garantstellingsbrief naar de Wsnp-bewindvoerder gaat sturen.
- Naast de Belastingdienst zijn ook het CAK, het LBIO, het DUO en het CJIB begonnen met het kwijtschelden van de publieke schulden. De SVB en het UWV volgen binnenkort. Daarnaast is de Belastingdienst in gesprek met de VNG over het kwijtschelden van schulden bij gemeenten.
- De Wsnp-bewindvoerders ontvangen de beschikkingen over de kwijtschelding van de publieke schulden. Mocht blijken dat de beschikking toch naar de saniet of beschermingsbewindvoerder is gestuurd, dan kan dat gemeld worden bij de belastingdienst of de betreffende instantie. Er volgt nog een lijstje van contactpersonen bij de verschillende instanties.
- Er zijn op dit moment ongeveer 80 slotuitdelingslijsten bij de Belastingdienst binnengekomen. Wanneer hier publieke schulden op staan waarvan nog niet de kwijtschelding is bevestigd, neemt de Belastingdienst zelf contact op met de betreffende instantie om er voor te zorgen dat de kwijtschelding met voorrang wordt behandeld. In het geval het niet lukt om de kwijtschelding op korte termijn te regelen, zal de Belastingdienst de schuld overnemen en later verrekenen.
- Strafrechtelijke vorderingen, ontnemingsvorderingen en schadevergoedingen vallen niet onder het besluit ‘Compensatie gedupeerden in schuldentraject’ en worden niet door de Belastingdienst betaald. Ook fraudevorderingen vallen niet onder het besluit, maar aangezien voor deze vorderingen wel de schone lei geldt, bekijkt de Belastingdienst nog hoe zij met deze vorderingen om wil gaan. We zullen dit in een later stadium communiceren.
- De Belastingdienst zal een beschikking gaan afgeven aan de Wsnp-bewindvoerder van het bedrag dat zij aan de boedelrekening overmaken.
- Bij de aanvraag tot uitbetaling moeten de gegevens van de boedelrekening meegestuurd worden, , maar er hoeven geen boedelafschriften meegestuurd te worden.
- Als de Wsnp niet beëindigd wordt op grond van artikel 350 lid 3 sub a Fw, maar op grond van artikel 354 Fw zijn er griffiekosten verschuldigd. Deze kosten kunt u opnemen in de aanvraag tot uitbetaling. Ook als op voorhand niet duidelijk is op welke wijze de Wsnp beëindigd zal worden, kunnen de kosten voor het neerleggen van de slotuitdelingslijst opgevoerd worden. Als dan achteraf blijkt dat er geen griffiekosten verschuldigd zijn, moet dit bedrag teruggestort worden naar de belastingdienst.
KOT-werkgroep van Recofa
Bureau Wsnp heeft daarnaast contact met de KOT-werkgroep van Recofa. Zij geeft aan dat bij de afwikkeling van de KOT zaken in principe als volgt wordt gehandeld:
- In het eindvonnis wordt in beginsel de volledige vergoeding opgenomen, dat betekent dus een looptijd van 36 maanden (of langer indien van toepassing) én de extra vergoeding van € 543,00 exc. btw.
- De Wsnp wordt in principe beëindigd op grond van artikel 350 lid 3 sub a Fw, hetgeen betekent dat er geen slotuitdelingslijst ter inzage gelegd hoeft te worden.
- De rechtbanken vinden het prettig de beschikkingen te zien over de kwijtschelding van de vorderingen, voor zover deze beschikbaar zijn.
- Bij de rekening en verantwoording dient alleen een zogenaamde nulafschrift van de boedelrekening te worden overlegd.
Bovenstaande uitgangspunten betekenen niet dat in een individuele zaak niet anders kan worden beslist en gehandeld. Het is uiteindelijk aan de rechter-commissaris te beslissen.
Vragen aan de helpdesk
Bij de helpdesk van Bureau Wsnp ontvangen we ook andere vragen over de toeslagaffaire, die we doorspelen naar de belastingdienst. Zo had een saniet een brief gekregen dat hij/zij mogelijk gedupeerd is en de bewindvoerder wilde weten hoe hij kon controleren of de saniet erkend is als gedupeerde.
De belastingdienst heeft als volgt geantwoord:
"Om te kunnen controleren of een ouder mogelijk gedupeerde is, kan de Wsnp-bewindvoerder contact opnemen met de bewindvoerderslijn (tel. 0800-0543 doorkiesnummer 8742) dan wel gebruik maken van het e-mailadres [email protected]. Wij zullen in dat geval per BSN uitzoeken of de ouder (mogelijk) gedupeerd is. Dit is dan ook de enige manier om het te controleren. Helaas kan de Wsnp-bewindvoerder deze informatie niet zelf achterhalen
Als burgers bericht ontvangen met de mededeling dat de burger mogelijk gedupeerd is, zal de burger zich ook moeten aanmelden voor herbeoordeling van het dossier. Zonder een aanmelding, zal het dossier niet worden heropend. In dat geval kan de Wsnp-bewindvoerder de Wsnp op de normale manier afwikkelen."