Vtlb-calculator versie 4.0.3 beschikbaar
Hierbij geeft Bureau Wsnp u graag een update over de nieuwe vtlb-calculator van januari 2021. De reden hiervoor is dat er een nieuwe release is uitgebracht (versie 4.0.3) en dat er veel vragen bij onze helpdesk binnenkomen.
Waarom inmiddels versie 4.0.3?
De installatie van de nieuwe calculator en plug-in verloopt helaas niet voor iedereen vlekkeloos. De reden hiervoor is vooral dat de koppeling met de rekentool van SNG (uwbeslagvrijevoet.nl) beveiligd is met een certificaat en dat niet alle systemen dit automatisch correct installeren. Dit certificaat is een onontkoombare veiligheidseis van SNG, de bouwer van de burgertool. In hoofdstuk 4 van de technische documentatie (pdf, 642 kB) vindt u aanvullende informatie.
De Wet beslagvrije voet is zonder overgangsrecht ingegaan per 1 januari 2021. De calculator moest daarom ook per die datum ingaan. De rekentool voor de berekening van die beslagvrije voet kwam pas laat beschikbaar en de input van deze rekentool is noodzakelijk voor de calculator. Om die reden hadden wij slechts kort (drie weken rond Kerst/eindejaar) de tijd om de calculator te bouwen en testen. In die tijd hebben wij moeten doorgronden hoe de nieuwe beslagvrije voet werkt en wat de gevolgen hiervan zijn voor de grote diversiteit aan situaties in schuldsaneringsregelingen. Het was door de grote technische wijzigingen en de tijdsdruk te verwachten dat er kleine issues naar voren zouden komen.
Wij vragen daarvoor uw begrip en hopen u met bovenstaande een betere context van de problemen geschetst te hebben en vooral met deze nieuwe versie het grootste deel van de problemen opgelost te hebben.
Inhoudelijke aanpassingen in versie 4.0.3
Naast de technische aanpassingen is ook een aantal inhoudelijke wijzigingen doorgevoerd. Dit zijn:
- De berekening van de beslagvrije voet bij een paar gaf een bedrag van € 0,00 als schuldenaar A geen inkomen heeft en de partner wel. Dit is opgelost.
- Bij het bepalen van de leefsituatie van een alleenstaande of een paar met kinderen wordt alleen rekening gehouden met de minderjarige kinderen. In de vorige versie werd – ten onrechte – ook rekening gehouden met de meerderjarige kinderen
- De term bruto inkomen op het tabblad inkomen en inkomen partner van de calculator en in de uitdraai is vervangen door fiscaal inkomen. Bij alle invoervelden onder 'fiscaal' wordt een hint getoond als u het invoerveld met de muis selecteert. In de hint zijn de diverse benamingen voor het fiscaal inkomen benoemd, zoals u die terug kunt vinden op de loonstrook.
Waarom deze laatste wijziging?
In artikel 475d Rv wordt gesproken over het belastbaar inkomen, in de modelmededeling van de beslaglegger en in de burgertool wordt de term bruto inkomen gebruikt, maar inmiddels is duidelijk dat de term maandelijks fiscaal inkomen het beste aangeeft welk inkomen moet worden ingevuld. Andere benamingen voor het fiscaal inkomen zijn op de verschillende loonstroken terug te vinden als:
- Heffingsloon;
- loon voor loonheffing;
- loon loonbelasting;
- loon LB/PH
- loon LH;
- loon voor inhoudingen;
- sv‑loon.
Bij uitkeringen kan men blijven uitgaan van de bruto uitkering. Bureau Wsnp heeft ervoor gekozen de term te wijzigen, het is niet duidelijk of en wanneer de burgertool hierop aangepast wordt.
Berekeningen die reeds door u zijn uitgevoerd hoeven niet opnieuw uitgevoerd te worden, tenzij aperte onjuistheden zijn geconstateerd.
Nog geen berekening kunnen maken?
Bureau Wsnp realiseert zich dat de technische problemen lastig zijn voor de gebruikers en voor de systeembeheerders die de calculator bij hun bedrijf of bij hun klanten installeren en had dit graag ook anders gezien. In de 14 jaar dat wij de calculator laten bouwen is er niet eerder zo’n grote wetswijziging geweest en zijn deze problemen niet eerder voorgekomen. Wij hebben er daarom alle vertrouwen in dat het ook nu goedkomt.
Met de werkgroep Rekenmethode is afgesproken dat de termijn waarbinnen u de nieuwe berekeningen moeten maken verlengd wordt tot 15 maart.
Vragen over de wijzigingen?
Vragen over de nieuwe vtlb-calculator kunt u per e mail voorleggen aan Pauline de Wit- van Schie, stafmedewerker Bureau Wsnp, via [email protected] of aan Karen Stoffels, senior beleidsmedewerker Nvvk via [email protected]. Zij kunnen inhoudelijke vragen meestal beantwoorden en de meeste technische vragen — mochten die er nog zijn — doorgeleiden.
De webinars, het vtlb-rapport en de handleiding geven al veel informatie. De handleiding wordt binnenkort aangevuld met de wijzigingen die in versie 4.0.3 zijn doorgevoerd.
Vragen over de beslagvrije voet en de onderliggende rekenregels kunnen niet altijd door ons beantwoord worden, maar worden indien nodig doorgeleid aan het Ministerie. De burgertool – en daarmee de beslagvrije voet zoals die berekend wordt binnen de vtlb-calculator- is gebaseerd op de rekenregels zoals het Ministerie deze heeft ontwikkeld. De vtlb-calculator zelf, de makers van de burgertool en de ontwikkelaars van de vtlb calculator hebben geen invloed op de uitkomsten van de beslagvrijevoet tool. De rekenregels en daarmee de uitkomsten liggen vast. De uitkomsten van de Burgertool zijn door het Ministerie in alle opzichten akkoord bevonden.
Wij hebben ook veel vragen gekregen over vtlb-berekeningen die heel anders uitvallen dan de vorige berekening. Dan kan te maken hebben met de leeftijd van schuldenaren, de relatief hoge woonlasten of ziektekosten of juist het ontbreken van woonlasten, de gezinssamenstelling en vaak ook een combinatie van factoren. Deze punten zullen besproken worden in de eerstvolgende vergadering van de werkgroep Rekenmethode op 1 maart en besluiten uit deze vergadering worden daarna gecommuniceerd.
Driemaal is scheepsrecht. Wij hopen van harte dat met versie 4.0.3 de installatieproblemen zijn opgelost en dat u allengs meer ervaring krijgt met het invullen van de calculator en het duiden van de beslagvrije voet en vrij te laten bedrag.