Vergoeding schuldenbewind uitgebreid met 'doorstroomvergoeding'
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stellen voor om de vergoeding voor schuldenbewind uit te breiden met een 'doorstroombeloning'. Dit om de doorstroom naar de Msnp/Wsnp te bespoedigen. Zo valt op te maken in de Kamerbrief curatele, beschermingsbewind en mentorschap1.
Schuldenbewind en snelle doorstroom Msnp/Wsnp
Wie onder schuldenbewind (1:Titel 19 BW) staat is gebaat bij een snelle doorstroom naar de gemeentelijke schuldhulpverlening of rechtstreeks naar de wettelijke schuldsaneringsregeling in geval van (dreigende) problematische schulden. Het is de taak van de beschermingsbewindvoerder om de financiële situatie van een betrokkene met problematische schulden te stabiliseren. De verantwoordelijke staatssecretarissen signaleren op 16 april 2025 aan de Tweede Kamer dat de doorstroom naar en de samenwerking met gemeenten verbeterd kan worden. Momenteel werken al circa 100 gemeenten via convenanten samen met beschermingsbewindvoerders. De NVVK heeft hiervoor nu een modelovereenkomst ontwikkeld om de samenwerking te vergemakkelijken.
Verkorting duur schuldenbewind
Na de halvering van de duur van de Wsnp en van de minnelijke schuldenregeling is de termijn voor schuldenbewind in de praktijk niet op eenzelfde termijn gesteld. De beide staatssecretarissen zijn van plan om het gesprek met de Rechtspraak te voeren over het aanpassen van de duur van het schuldenbewind van de huidige vijf naar drie jaar. Op deze manier kan meer aansluiting worden gezocht bij de duur van de Wsnp en van het minnelijke traject. Wél blijft het mogelijk om het schuldenbewind langer aan te houden indien de kantonrechter dit noodzakelijk acht.
Bevordering doorstroom Msnp/Wsnp
Om de doorstroom vanuit het schuldenbewind naar de Wsnp of naar de schuldhulpverlening te bevorderen schrijven de bewindslieden aan de Tweede Kamer op 16 april 2025 dat zij een “doorstroombeloning” willen toevoegen aan de huidige forfaitaire vergoedingen. Die vergoedingen kunnen worden toegekend door de kantonrechter op grond van de ministeriële Regeling beloning curatoren bewindvoerders en mentoren. Een eerste uitwerking voor de aanpassing van deze regeling moet eind 2025 gereed zijn.
Doorstroombeloning
Op het moment dat het schuldendossier door de beschermingsbewindvoerder is aangedragen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening of de Wsnp kan een verzoek worden ingediend bij de kantonrechter om aanspraak te maken op deze extra beloning, zo schrijven de bewindslieden. Als gevolg van de mogelijke verkorting van het schuldenbewind ontvangt de bewindvoerder een lagere beloning omdat de grondslag voor het schuldenbewind eerder komt te vervallen. Op het moment dat de schulden zijn opgelost is er namelijk geen grondslag meer om het bewind voort te zetten. Deze doorstroom- of toeleidingsbeloning beoogt daarom (gedeeltelijk) de verkorting van het schuldenbewind te compenseren als iemand sneller doorstroomt naar de schuldhulpverlening of naar de Wsnp. De invulling van deze maatregel moet nog door de staatssecretarissen verder uitgedacht en uitgewerkt worden in afstemming met de brancheverenigingen en gemeenten.