Persbericht Monitor Wsnp 20e meting (2023)
De monitor Wsnp 2023 — de twintigste meting (pdf, 1.2 MB) — laat zien dat de instroom in de Wet schuldsanering natuurlijke personen1 (hierna: Wsnp) iets gestegen is ten opzichte van 2022. Uit het rapport blijkt ook dat de Wsnp nog altijd een zéér effectieve oplossing is voor het oplossen van schulden: in 91% van de regelingen eindigt de Wsnp positief en raken burgers schuldenvrij.
Jaarlijkse rapportage
Bureau Wsnp, onderdeel van de Raad voor Rechtsbijstand, monitort jaarlijks de werking van de Wsnp. Het rapport bevat een update van een vaste set aan gegevens en is dit jaar aangevuld met nieuwe onderdelen; door Wsnp-bewindvoerders geleverde rechtsbijstand en statistieken over de helpdesk van Bureau Wsnp. Hieronder geven wij een aantal belangrijke cijfers. Meer data vindt u in de monitor.
Toelatingen tot de Wsnp
In 2023 zijn door de rechtspraak in totaal 1.884 personen met problematische schulden toegelaten tot de Wsnp. Voor het eerst in elf jaar is het aantal toelatingen niet verder gedaald; in 2022 was de instroom 1.879.
Hoog slagingspercentage Wsnp
In 2023 eindigden 3.057 Wsnp-regelingen. De rechtbank kende 86% hiervan de schone lei toe. En 5% van de zaken eindigde anderszins in positieve zin. In totaal leidde de Wsnp in 2023 in 91% tot een schuldenvrije situatie. Een voortzetting van een trend van méér dan 10 jaar.
Toepassing dwangvoorzieningen
De Faillissementswet bevat drie dwangvoorzieningen, te weten het dwangakkoord2, het moratorium3, en de voorlopige voorziening4. Het dwangakkoord en het moratorium versterken de minnelijke schuldregeling. De voorlopige voorziening wordt ingezet in aanloop naar de behandeling van het toelatingsverzoek Wsnp. De laatste jaren wordt de voorlopige voorziening daarnaast ook meer ingezet om het minnelijk traject te versterken.
De rechtbank ontving in 2023:
- 1.234 verzoeken voor toepassing van een dwangakkoord; 329 minder dan in 2022.
- 623 verzoeken voor toepassing van een moratorium; 138 méér in vergelijking met 2022.
- 214 verzoeken voor toepassing van de voorlopige voorziening; 12 méér in vergelijking met 2022.
Cijfers regelingen rechtsbijstand en Wsnp
Burgers met probleemschulden maakten ook in 2023 gebruik van de ‘Regeling pilot toevoeging verzoek toelating Wsnp’ (de pilot). Met behulp van de pilot kunnen Wsnp-bewindvoerders burgers ondersteunen bij het aanvragen van (toelating tot) de Wsnp. Het doel van de pilot is het bevorderen van de doorstroom naar de Wsnp.
Burgers kunnen naast de pilot ook gebruikmaken van de Regeling toevoeging bewindvoerders Wsnp II (arrangement). Hierbij ondersteunt een Wsnp-bewindvoerder hen bij het aanvragen van een dwangvoorziening.
In 2023 zijn 586 burgers geholpen via de pilot; 126 méér dan in 2022. Van het arrangement is 524 gebruikgemaakt; 8 minder dan in 2022.
In een eerdere evaluatie is de toegevoegde waarde van de pilot vastgesteld. Onder andere burgers met complexe schuldensituaties hebben baat bij ondersteuning in het aanvraagproces van de Wsnp. Bureau Wsnp werkt op dit moment de pilot uit naar staand beleid.
Wetswijziging Faillissementswet
Per 1 juli 2023 is de wetswijzing Wsnp5 in werking getreden met als doel de doorstroom van het minnelijk naar het wettelijk traject te bevorderen. Belangrijkste wijzigingen zijn de verkorting van de termijn van 36 naar 18 maanden en de verduidelijking wanneer rechtstreeks een Wsnp-verzoek ingediend kan worden.
Het is nog te vroeg om de uitwerking van de wetswijziging te meten in de monitor van 2023. Minister Weerwind heeft voor begin 2025 een impactanalyse van de wetswijziging Wsnp toegezegd.
Voetnoten
- Titel III van de Faillissementswet.
- Zoals bedoeld in artikel 287a Fw.
- Zoals bedoeld in artikel 287b Fw.
- Zoals bedoeld in artikel 287 lid 4 Fw.
- Wet tot wijziging van de Faillissementswet ter verbetering van de doorstroom van de gemeentelijke schuldhulpverlening naar de wettelijke schuldsaneringsregeling natuurlijke personen in werking (Stb. 2023, 87).