Statistieken telefonische helpdesk Bureau Wsnp
In 2021 hebben we de registratie van onze telefonische helpdesk gemoderniseerd. Met de nieuwe methode krijgen we een beter inzicht wie ons belt en welke onderwerpen ter sprake komen. Graag delen we een aantal interessante uitkomsten van 2022 met u.
Helpdesk in het kort
Bureau Wsnp biedt al jaren de telefonische helpdesk aan. We zijn elke werkdag bereikbaar tussen 09.00 – 17.00 uur via 088 - 787 1910. Iedereen kan onze helpdesk bellen, zowel professionals als burgers. We denken graag met u mee over allerlei onderwerpen die aan bod komen in en rondom het werkveld van schulden.
U kunt onze helpdesk overigens ook bereiken via e-mail ([email protected]). U kunt op onze website rechtwijzer.nl/schulden antwoorden vinden op veelgestelde vragen. Onderstaande uitkomsten hebben alleen betrekking op de telefonische helpdesk.
Soorten bellers
Veel verschillende personen bellen de helpdesk om hun vragen te bespreken. Wsnp-bewindvoerders bellen het vaakst. Gevolgd door personen waarop de Wsnp van toepassing is. We denken regelmatig (en steeds vaker) mee met schuldhulpverleners en flankerende hulpverleners. Personen met (probleem)schulden die (nog) geen traject doorlopen en familieleden/kennissen weten de helpdesk ook steeds vaker te vinden.
Een klein aandeel van de bellers bestaat uit beschermingsbewindvoerders, curatoren, advocaten en werkgevers. Ook met deze professionals denken we graag mee, neem gerust contact op met ons!
Wat opvalt is dat we weinig gebeld worden door personen die het minnelijk traject doorlopen. We denken na hoe we deze personen beter kunnen bereiken. Begeleidt of kent u deze mensen en hebben zij vragen? Op onze website rechtwijzer.nl/schulden beantwoorden we veel algemene vragen.
Schone lei vonnis kwijt
Met enige regelmaat worden we gebeld door personen die de schone lei zijn kwijtgeraakt. Op de pagina Ik ben mijn schone lei vonnis kwijt. Wat nu? leggen we uit hoe personen een kopie van het vonnis of een Wsnp-uittreksel kunnen opvragen bij de rechtbank.
Welk traject?
Het zal voor niemand een verrassing zijn dat veruit de meeste vragen gaan over de Wsnp. Over de periode vóór de Wsnp, waaronder het minnelijk traject, krijgen we ook steeds meer vragen. Over de Pilot Wsnp en het Arrangement krijgen we maar weinig vragen. We hopen dat dit een gevolg is van een duidelijke uitleg op onze website.
Bijzonder is dat we veel vragen krijgen over beschermingsbewind, maar dit niet goed naar voren komt in de cijfers. Vaak gaan deze vragen gepaard met vragen over de Msnp/Wsnp. Vermoedelijk gaan ze daarom op onder die noemer. Bij vragen over beschermingsbewind verwijzen we overigens door naar het Juridisch Loket of de brancheverenigingen; Bureau Wsnp heeft geen expertise over dit onderwerp.
Vragen over de Wsnp
De meeste vragen over de Wsnp zijn inhoudelijk – vaak over de Wsnp-verplichtingen, de auto, zorgkosten, etc. – of gaan over het vrij te laten bedrag (hierna: het vtlb). Daarnaast bespreken we redelijk vaak de toelating tot de Wsnp. Een tussentijdse beëindiging of een verschil van inzicht met de Wsnp-bewindvoerder komen zo nu en dan ook voor.
Slechts gedurende een korte periode kregen we veel vragen over de hoge energiekosten en de energietoeslag. Op jaarbasis is het aantal vragen echter minimaal tegenover de gebruikelijke onderwerpen. De kinderopvangtoeslagaffaire speelde vooral in 2021; in 2022 is het maar weinig ter sprake gebracht.
Ook over onderwerpen zoals de auto, een koopwoning, solliciteren en ondernemen tijdens de Wsnp worden betrekkelijk weinig vragen gesteld. We veronderstellen dat Wsnp-bewindvoerders zelf hierover goed informeren en/of goed bereikbaar zijn.
Vragen over het vtlb
Vooral professionals zoals Wsnp-bewindvoerders, schuldhulpverleners, beschermingsbewindvoerders en in mindere mate schuldenaren, brengen het vtlb ter sprake. Vaak is het een inhoudelijke vraag over de berekening. We onderzoeken nog hoe we beter onderscheid kunnen maken in deze categorie.
Vragen over minnelijk traject
In de afgelopen jaren groeide het aantal vragen over het minnelijk traject. De meeste vragen gaan over de berekening van het vtlb. We bespreken regelmatig de toelating, vaak gepaard met het moratorium en het dwangakkoord.
Toelichting
Bovenstaande uitkomsten zijn een selectie van de meest besproken onderwerpen. De complete statistieken bevatten meer details; andere onderwerpen komen (qua aantallen) niet goed tot hun recht in een jaaroverzicht. Zo registreren we ook vragen over de beslagvrije voet, BKR-registratie, audits, PE-punten, etc.
Hebt u nog tips waarmee we onze telefonische dienstverlening verder kunnen verbeteren? Dan horen we dat graag via [email protected].