Kamervragen overgangsrecht wetswijziging Wsnp
Bureau Wsnp informeert u graag over de Kamervragen die gesteld zijn over de Wsnp-wetswijzigingen en het overgangsrecht. Kortgezegd is aan de Minister gevraagd hoe de Rechtspraak en schuldhulpverleners om kunnen gaan met Wsnp zaken die starten vóór de inwerkingtreding van de termijnverkorting.
Eerder plaatsten wij een artikel over de wetswijziging , zie Wetsvoorstel tot wijziging van de Faillissementswet aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel inmiddels (op 7 februari 2023) aangenomen.
Ontbreken (concreet) overgangsrecht
De aangenomen wetswijzigingen bevatten geen (concreet) overgangsrecht. Hierdoor speelt onder andere de vraag of de verkorting van de Wsnp-termijn ook geldt (of met terugwerkende kracht toegepast zal worden) voor mensen die de Wsnp starten vóór de inwerkingtreding.
Daarnaast ervaren schuldhulpverleners in het minnelijk traject dilemma’s vanwege het aangenomen wetsvoorstel. Tweede Kamerlid de heer Ceder heeft hierover om meer duidelijkheid gevraagd aan de Minister voor Rechtsbescherming. Voor de inhoud van de vragen, zie Handelingen II 2022/23, vraag 2023Z02660.
Antwoord van Minister Weerwind (Rechtsbescherming)
Op 4 april 2023 heeft Minister Weerwind de vragen beantwoord, mede namens de Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen). De details vindt u Aanhangsel van de Handelingen, vergaderjaar 2022-2023, nr. 2135.