Intentieverklaring vervroegde herberekening beslagvrije voet
Partijen die beslag leggen, zoals gerechtsdeurwaarders, zijn verplicht om de beslagvrije voet (slechts) eens per twaalf maanden opnieuw vast te stellen. Het opnieuw vaststellen van de beslagvrije voet gebeurt dus niet automatisch aan de start van een nieuw jaar. Het minimumloon is echter op 1 januari 2023 verhoogd met 10,15%. Dit is één van de door het kabinet genomen koopkrachtmaatregelen. Ook mensen met beslag op het inkomen moeten kunnen profiteren van de koopkrachtmaatregelen.
Profiteren van koopkrachtmaatregelen
Om daarvoor te zorgen hebben vertegenwoordigers van schuldhulpverleners, bewindvoerders, sociaal raadslieden, Bureau Wsnp, UWV, SVB, Belastingdienst en gemeenten samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de handen ineengeslagen om mensen erop te wijzen dat zij hun beslagvrije voet kunnen laten herberekenen.
Intentieverklaring
Zij hebben op 31 januari jl. een intentieverklaring ondertekend, waarin genoemde vertegenwoordigers onder andere verklaren dat zij zich zullen inzetten om te helpen bij het controleren van de beslagvrije voet. Het is belangrijk dat mensen voor wie een herberekening van de beslagvrije voet gunstig uitpakt, deze hogere beslagvrije voet ook daadwerkelijk krijgen.
Namens de Raad voor Rechtsbijstand/Bureau Wsnp heeft Rob de Nas (hoofd Bureau Wsnp) zijn handtekening onder de intentieverklaring gezet.
Vtlb in de Wsnp
In de Wsnp geldt het vtlb, en niet de beslagvrije voet. In eerste instantie lijkt ondertekening van deze intentieverklaring voor de Wsnp-bewindvoerders dan ook niet direct van belang. Er zijn ook al afspraken gemaakt over herberekening van het vtlb*. Waarom dan toch deze intentieverklaring ondertekenen?
De intentieverklaring gaat enerzijds over vervroegde herberekening van de beslagvrije voet, maar ziet er óók op toe dat burgers geïnformeerd en ondersteund worden. Hier ligt wel een taak voor Bureau Wsnp, bijvoorbeeld als via de helpdesk vragen binnenkomen van burgers of professionals. Daarnaast voeren Wsnp-bewindvoerders ook nevenwerkzaamheden uit in het minnelijk traject of in beschermingsbewind. Dan kan het van belang zijn dat zij een burger actief informeren en bekijken of een versnelde herberekening zinvol is. Tot slot maakt Bureau Wsnp onderdeel uit van de Raad voor Rechtsbijstand, en deze intentieverklaring past uitstekend bij de kernwaarden van de Raad.
We wijzen u dan ook graag op deze website van de Rijksoverheid, met meer informatie en een stappenplan om te controleren of de beslagvrije voet nog klopt of omhoog kan. Naast het stappenplan op deze website, dat voor burgers is bedoeld, is er ook nog een handelingskader met informatie voor professionals en hulpverleners ontwikkeld. Dat informatieblad vindt u hier (pdf, 61 kB).
*Voor de Wsnp geldt dat het vtlb uiterlijk 1 maart 2023 opnieuw moet zijn berekend. Het is belangrijk dat u dat doet met alle actuele gegevens over januari of februari 2023. Doet u dat niet, dan bestaat de kans dat het vtlb ten onrechte lager uitvalt.