Onterecht onderscheid al dan niet NVVK-lid
ING stemt als enige schuldeiser niet in met een aangeboden schuldregeling. Naar het oordeel van de rechtbank wekt ING de indruk dat niet-NVVK-leden meer en niet-noodzakelijke gegevens moeten aanleveren, voordat een voorstel in behandeling wordt genomen, dan NVVK-leden. Dit onderscheid is onterecht, nu het lidmaatschap van de NVVK geen voorwaarde is voor de bevoegdheid om een minnelijk traject te beproeven. De rechtbank wijst het verzoek tot oplegging van een dwangakkoord dan ook toe.
Verzoekers hebben een schuldregeling (prognosevoorstel) aangeboden aan hun schuldeisers. Van de 11 schuldeisers hebben er 10 met dit voorstel ingestemd; zij vertegenwoordigen ruim 87% van de totale schuldenlast. De weigerende schuldeiser, ING, meent dat het voorstel onvoldoende is onderbouwd. ING maakt (voor niet-NVVK-leden) gebruik van een standaard opsomming van stukken die zij wenst te ontvangen om een voorstel op waarde te kunnen schatten. Volgens ING heeft zij slechts een deel van de stukken uit deze lijst ontvangen.
De rechtbank maakt uit de overlegde correspondentie op, dat alle benodigde informatie om het aanbod goed te kunnen beoordelen, waaronder informatie over de wijze van berekening van het aanbod, is verstrekt. De rechtbank is van oordeel dat het voorstel goed en controleerbaar is gedocumenteerd.
ING wekt, naar het oordeel van de rechtbank, de indruk dat niet-NVVK-leden aanzienlijk meer en voor de beoordeling van het voorstel niet-noodzakelijke gegevens moeten aanleveren voordat een voorstel in behandeling wordt genomen dan NVVK-leden. Nu het lidmaatschap van de NVVK geen voorwaarde is voor de bevoegdheid om een minnelijk traject te beproeven, zou dit onderscheid in behandeling onterecht zijn.
De rechtbank constateert dat ING het voorstel slechts heeft beoordeeld op grond van door haarzelf gestelde formele, niet wettelijke, eisen en het voorstel niet inhoudelijk heeft beoordeeld.
Dit draagt bij aan het oordeel van de rechtbank dat ING in redelijkheid niet tot weigering van de instemming met de schuldregeling heeft kunnen komen. De rechtbank wijst het verzoek om ING te bevelen in te stemmen met de schuldregeling dan ook toe.
Organisatie
- Rechtbank Overijssel
Documentsoort
- Uitspraken en jurisprudentie
Trefwoorden
- Dwangakkoord (287a Fw)
- Dwangmiddelen
- Rechtbank
- Rechtspraak
- Schuldhulpverlening (Msnp)
Gerelateerd
Van de 29 schuldeisers stemmen 28 schuldeisers in met de aangeboden schuldregeling. Verzoekster werkt parttime, aan alle waarborgen die ervoor moeten zorgen dat zij het maximale ten behoeve van haar schuldeisers zal afdragen, is voldaan. De ...
CJIB weigert op formalistische grond, en niet uit de wet of jurisprudentie van de Hoge Raad af te leiden weigeringsgronden, het aanbod in het minnelijk traject. De rechtbank oordeelt dat dit onnodige kostenopdrijvend is en misbruik van recht ...
Diverse rechtbankuitspraken waarbij het verzoek tot oplegging van een dwangakkoord wordt afgewezen.