Documentaire Ruimte voor toekomst
De NVVK presenteerde op haar congres een documentaire over hulpvragers en hulpverleners. Hier kunt u de documentaire zien alsmede een terugblik lezen van twee deelnemers.
Op haar nazomercongres van op 15 september heeft de NVVK een documentaire gepresenteerd waarin hulpvragers en hulpverleners vertellen over de impact van financiële hulpverlening. Op het congres blikten de deelnemers ook terug op de totstandkoming van deze documentaire. De documentaire is onderdeel van een onderzoek dat bureau Purpose in opdracht van de NVVK deed naar de meetbare en merkbare effecten van financiële hulpverlening.
Documentaire
Bekijk hieronder de documentaire.
Terugblik
In deze documentaire worden vier duo’s van hulpvragers en hulpverleners gevolgd. Twee van deze hulpverleners zijn Wsnp-bewindvoerders Martje Denayère en Edith van Dijk. Wij hebben hun gevraagd naar hun reden om deel te nemen aan dit project en wat zij de kijkers mee willen geven.
Martje
“Heel enthousiast ben ik begonnen aan het video-onderzoek van de NVVK. Een van de redenen om mee te doen is dat ik onder de aandacht wilde brengen dat hulp vragen vaak te lang duurt en wat daar dan de gevolgen van zijn. Maar heel belangrijk voor mij was ook om de Wsnp onder de aandacht te brengen en te laten zien, dat het negatieve imago niet terecht is. Ik hoop dat wij dit tijdens onze meet & greet op het congres nog duidelijker hebben kunnen maken. Het was een mooie reis met vier 'setjes' die goed op elkaar aansloten. Hetgeen jullie nu zien van het project is eigenlijk een beperkt deel van het geheel. Er ligt nog veel materiaal dat voor meerdere doeleinde nog gebruikt kan worden. Laten we hopen dat we met dit project meer aandacht kunnen creëren voor elkaars werk en de mens achter de schulden”.
Edith
“Ik heb met plezier meegewerkt aan dit participatieproject vanuit de NVVK. Ik ben aan dit project mee gaan doen omdat Wsnp een ondergeschoven kindje is binnen financiële dienstverlening en Wsnp ten onrechte een negatief imago heeft. Ook binnen Wsnp is het als Wsnp bewindvoerder mogelijk een positieve en sociale rol als bewindvoerder te vervullen. Als Wsnp bewindvoerder is het mogelijk om sanieten te wijzen op hulpverlening en ook de wijzen op de wegen daar naartoe. Sterker nog, ik ben van mening dat een sociale en menselijke benadering van bewindvoerder naar saniet het totale traject positief bevorderd”.
In de documentaire wordt om filmtechnische redenen grotendeels het duo Rianda Kelder en Deborah Akkerman gevolgd. Tijdens het congres hebben de andere drie duo’s voldoende ruimte gehad om hun visie op het project en de waarde van hulpverlening te geven. Het was inspirerend om Martje en Edith op het podium te zien, met hun hulpvragers. Ze hielden een sterk pleidooi voor aandacht voor de mens, en ook aandacht voor snellere doorverwijzing naar de Wsnp als een minnelijk traject niet haalbaar is.